Mase


Na ovoj stranici postavljaću razne recepte za pravljenje fondana i ostalih masa koje se koriste za pravljenje ukrasa

Za početak izdvojila bih recept za fondan sa sajta minjina kuhinjica jer mislim da je najjednostavniji i najbolji ima i video uputstvo a sve to možete da pogledate ovde

Fondan recept sa kokos mašću

Sastojci:

100g Šećera u prahu
25g  Kokosove masti
2  kašičice Soka od limuna
2  kašičice Vruće vode

Priprema:

Mast zaliti vodom i sokom i staviti da se otopi na tihoj vatri.U smesu dodati 50gr šećera i kuvati 4-5 min. uz stalno mešanje. Sud sa masom prebaciti u drugi veći s hladnom vodom i uz mešanje dodati ostalih 50 gr. šećera. Šećernu masu ohladiti (da bude mlaka), prebaciti na dasku posutu šećerom u prahu i mesiti testo dok ne postane hladno. Boji se prehrambenom bojom bolje dok je masa mlaka ali može i kada se osuši, čuva se u frižideru zavijena u plastičnu foliju i može da stoji par dana, pre upotrebe treba je ostaviti na sobnoj temperaturi barem pola sata.

Fondan od meda

Sastojci:

250 gr vode

250 gr svetlog meda

250 gr margarina

30 gr želatina

50 ml hladne vode

3 kg šećera u prahu

1 kašika soka od limuna

Priprema:

Želatin preliti hladnom vodom i ostaviti da nabubri dok kuvate vodu, med i margarin pa ga dodati u prokuvanu smesu.

Dobijenu masu dobro izmešati i postepeno sipati u 3 kg secera u prahu. Dodati limunov sok i mešati dok ne dobijete malo ređu ali kompaktnu masu.

Ostaviti smesu da se prohladi onda je stavite u frizider na sat-dva da se dobro rashladi, što duže ostane u frižideru biće lakša za oblikovanje.U tako rashlađenu masu dodajte boje i mesite je dodavanjem šećera u prahu dok ne prestane da se lepi.Ova masa odlična je za reljefe koji se prave na kalup i prekrivanje torti figure se teže prave.

marshmallow fondan recept

Sastojci:

250 gr marshmallow-a

500 gr šećera u prahu

1,5 kašika vode

malo šećera u prahu za rad

Priprema:

marshmallow se prelije sa 1, 5 kasikom vode pa stavite u mikrotalasnu, u rernu ili otopite na pari bez vode na tihoj vatri da omekša dovoljno da može da se mesi.Stavite pola količine sećera a ostatak postepeno dodajete lagano mešajući masu .Masa je dobra kada možete da je valjate u rukame kao loptu a se ne lepi za dlanove.Ako je smesa retka dodajte šećer ako je tvrda ponovo je malo je ugrejete i dodate malo vode.Laka je za rad ne razvlači se, ne puca ne suši se brzo ali ni predugo.

Masa za ukrase od ratluka

Sastojci:

10 dkg ratluka

10 dkg mleka u prahu

10 dkg šećera u prahu

malo vode

jestive boje

Priprema:

Ratluk dobro zgnječite i dodate šećer i mleko u prahu.Mesite testo uz dodatak vode toliko da se pretvori u masu.Podlogu pospete šećerom u prahu i umesite masu u testo , testo možete bojiti prehrambenim bojama.

Masa za ukrase od ratluka i gustina

Sastojci:

1kg ratluka

1kg gustina

kašičica masti

Priprema:

Ratluk dobro izmesite pa postepeno dodajete gustin da se sve dobro sjedini, masa može da stoji te ne morate je odmah koristiti, boji se prehrambenom bojom.Odlična je za manje figurice ali ne i za oblaganje torte teško se nanosi.

Masa za ukrase od Octa

Sastojci:

90 gr šečera u prahu

10 gr želatine

5 gr vode

5 gr bijelog octa

10 gr gustina

Priprema:

Sve sastojke izmešate i napravite glatku smesu koja ne sme da se lepi za dlanove, ako je lepljiva dodajte po potrebi još šečera u prahu.Boji se prehrambenim bojama u prahu ili tečnim, jako brzo se suši te je najbolje da je napravite kada imate nameru odmah da je upotrebite.Od ove smese mogu da se prave ukrasi ili da se oblaže torta.

Šećerna masa za dekoracije

Sastojci:

1 kesica želatina

4 velike kašike hladne vode

30 g margarina

120 ml.šećernog sirupa

800-900 g šećera u prahu

prehrambena boja

Priprema:

Želatin rastopite u vodi i zagrejete na tihoj vatri tek da se smlači. Dodate margarin i mešajte na istoj vatri dok se ne rastopi. Zatim dodate šećerni sirup.Polovinu prah šećera stavite u duboku posudu, i dodate zagrejanu smesu.Mešajte i dodajte šećer po potrebi dok smesa ne postane malo tvrđa, izvadite je iz posude i mesite dok ne postane sasvim glatka.Dok mesite na radnoj ploči možete dodati šećera po potrebi dok smesa ne prestane da se lepi.Boji se prehrambenim bojama u prahu ili tečnim.Masa je odlična jer može da stoji mesec dana, čuva se u najlon kesi na sobnoj temperaturi.Ukoliko oblažete tortu ovom masom premažite je margarinom, šlag i pavlaka tope masu.

Šećerna masa

Sastojci:

1 kesica želatina

60 ml vode

550 g šećera u prahu

Priprema:

Želatin prelijete sa 60 ml vode i ostavite da nabubri, oko 5 min. je sasvim dovoljno.Napravite za to vreme šećerni sirup sa 100 gr šećera u prahu i jednom šoljicom vode, šećer se kuva sa vodom dok ne postane tečan i žućkast.Kada želatin nabubri dodajte šećerni sirup i sve se zagrevajte uz neprestano mešanje dok se ne otopi želatin.U vangli mikerom sjedinite preostali šećer u prahu i smesu koju ste skuvali dok ne dobijete glatku masu.Ova masa može dosta dugo da stoji i do 3 meseca, zavije se u plastičnu foliju, zatvori u hermetičku kutijicu i stavi u frižider.Masa se boji prehrambenim bojama u tečnosti ili prahu, lako se oblikuje i može da služi i za prekrivanje torti i za pravljenje figura.

Ticino masa za oblaganje torti

Sastojci

5 dkg  biljne masti

1/2 kg šećera u prahu

3 kašika soka od limuna

2 kašike  vode

1 kafena kašičica vode

Priprema:

Mast, limunov sok i dve kaške vode istopite na laganoj vatri da ne provri

250 gr šećera ne skidajući sa vatre, posetepeno dodajete u smesu uz brzo mešanje da se ne naprave grudvice.Trebalo bi da dobijete gustu masu, pojačajte vatru i pustite da se zakuva oko 1 min. uz stalno mešanje.

Pomerite sa vatre i preostalu količinu šećera opet postepeno dodajte uz stalno mešanje, formiraće se izuzetno gusta masa dok se ne pretvori u kompaktnu smesu “loptu” treba mešati sve dok ne pokupi svu masnoću iz posude.

Ostavite u vangli da se ohladi, kada smesa postane mlaka dodajte šoljicu vode i mesite rukama, pospite radnu ploču šećerom u prahu i dodajte šećer dok mesite sve dok masa ne prestane da se lepi i dok ne dobijete elastično testo. Masa treba da odstoji barem 1 dan pre nego što počnete da radite sa njom, zamotajte je u plastičnu foliju i stavite u zatvorenu plastičnu posudu.

Što duže bude staji lepša je i lakša za oblikovanje.

Boji se prehrambenim bojama.

Gum pasta sa tragakantom

Sastojci:

450gr šećera u prahu
1 supena kašika tragakanta
1 supena kašika glukoze

4 supene kašike vruće vode

Priprema:
Odvoiti 1 kafenu šolju šećera od 450gr i u nju dodati tragakant dobro  promešati i ostaviti da odstoji dok pripremate drugi deo sastojaka.

Vodu i glukozu rastopiti, u šećer i tragakant dodati rastopljenu glukozu i vodu, dobro umesiti i dodavati ostatak šećera, masu treba mesiti dok ne dobije čvrstinu kao plastelin.

Spremljenu masu zaviti u plastičnu foliju i staviti u frižider minimum jednu noć ili 10h.

Što duže odstoji u frižideru masa će biti bolja i lakša za oblikovanje.

Masu bojiti prehrambenim bojama u praju ili tečnim, može se oblagati torta sa njom ali koristi se uglavnom za pravljenje figura, cvetova i sl.

Gum pasta bez tragakanta

Sastojci:

1 kesica želatina
1 dl vode
malo biljne masti veličine oraha
500 gr šećera u prahu (obavezno ga prosejte)

Priprema:
Želatin preliti hladnom vodom i ostaviti da odstoji dok ne nabubri, taman dok pripremate ostale sastojke. Prosejte prah šećer i stavite u dublju posudu, želatin prespite u šerpicu i uz mešanje ga zagrevajte dok se ne otopi, ali ne sme da provri. Otopljen želatin sipajte polako u vanglu sa šećerom, sipajte u sredinu šećera i mutite mikserom, polako dodajte biljnu mast i mutite dok ne dobijete belu penastu masu,sličnu kremu ili šamu.

Masu prespite u posudu koju možete hermetički da zatvorite i ostavite minimum 10h u frižideru.Kada odstoji radnu površinu pospite gustinom i mesite dok ne prestane da se lepi za ruke. Masa moze da stoji u frizideru dosta dugo.i do par nedelja, boji se prehrambenim bojama u prahu ili tečnim.Odlična je za izradu sitnih detalja na figuricama i cvetova.

4 коментара Add your own

  • 1. mihaela  |  29/01/2011 у 11:18

    se e preubavo

    Одговор
  • 3. Daca_Su  |  19/02/2011 у 00:49

    Super, bas se radujem sto si pokrenula svoj blog!!! Gledajuci tvoje slike za rascjetalu ruzu i orhideju sve mi se to cini tako prosto, a nikako da se usudim da ispobam!!!
    Htjela sam da te pitam koju ti masu koristis tako kad se trabju tanjiti latice, sta se najbolje pokazalo od svih ovih koje si nam ovdje nabrojala?

    Одговор
    • 4. Caka  |  20/02/2011 у 10:43

      Hvala duso :) drago mi je da vam se dopada iako sam malo zanemarila pisanje imam puno posla ovih par nedelja :P ali popravicu se uskoro :)
      Najbolja je masa sa Minjine kuhinjice i masa za ukrase od ratluka i gustina ovde sam postavila recepte.Te dve mase imaju najvecu elasticnost ali ne previse pa se lako oblikuju i tanje a da ne pucaju a pri tom nisu ni previse mekane da se sve izvitoperi.Prvi pokusaj ce mozda biti malo tezi ali ne odustaj ;)

      Одговор

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Прати

Добијте сваки нови чланак достављен у ваше поштанско сандуче.

Придружите се 42 других пратиоца

%d bloggers like this: